IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

260 млн. лева е бюджетът за поддържане на чистотата в София през 2023 г.

Не се предвижда повишаване на такса "смет" догодина

13:43 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Общият размер на план-сметката за осигуряване на чистотата на територията на Столична община за 2023 г. е 260,2 млн. лева, което е увеличение с 22,5 млн. лева спрямо настоящата година. Това съобщи на пресконференция в общината зам.-кметът по екология Десислава Билева, в която участва и зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, предава БТА.

Предвижда се да бъдат измити 453 хил. декара улици, което е двойно повече спрямо измитите площи през 2019 г. (203 хил. декара), информира Билева. Тя каза, че за поредна година общината увеличава площта на улици и булеварди, които ще бъдат измивани като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Догодина се увеличава кратността на миене на улиците, по които се движи градски транспорт, от шест на седем пъти годишно, а при миенето на вътрешнокварталните улици и улици с обществено значение те се увеличават от седем на осем пъти годишно, съобщи зам.-кметът по екология. 

С 5 млн. лева се увеличават средствата за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, които включват както повече средства за миене, така и повече средства за поддържане на междублоковите пространства. Директно на кметовете на райони ще бъдат предоставени 10,3 млн. лева за почистване и косене на междублокови пространства, като сумата е с 1,1 млн. лева повече спрямо настоящата година, съобщи Билева. Тя каза, че 74,7 млн. лева от бюджета са предвидени за поддържане на инсталациите за третиране и рециклиране на битовите отпадъци, както и за проучване, проектиране, изграждане, експлоатация и закриване на депата за битови отпадъци.

Общо 8,7 млн. лева повече са предвидени за осигуряване на дейността на завода за преработка на битовите отпадъци в "Садината" и инсталациите за зелени и биоразградими отпадъци в "Хан Богров". Увеличените средства се дължат основно на ръста на цената на електрическата енергия, необходима за дейността на завода за механично и биологично третиране, каза Билева. Разходът за електроенергия на завода за преработка на битовите отпадъци през 2020 г. е бил 3,6 млн. лева, като през 2023 г. се очаква да бъде 7,6 млн. лева, което е увеличение от 136%, допълни тя. За да осигури намаляване на разходите за електрическа енергия, Столичната община планира през 2023 г. да започне изграждането на фотоволтаична система на сградите на завода, която ще се използва за собствените нужди на общинското предприятие. Очакванията са произведената електроенергия от фотоволтаичната система да достигне 2,1 млн. kWh/година, което ще покрие до 10% от потреблението на инсталациите, посочи зам.-кметът по екология.

В резултат от работата на инсталацията за преработка на биологични отпадъци през първите девет месеца на 2022 г. е произведена електрическа енергия, приходите от която са в размер на над 956 хил. лева. Получените приходи от продажбата на рециклируеми материали, отделени от преработката на битовия отпадък, са над 524 хил. лева, а от продажбата на компост, произведен от третиране на зелени отпадъци - 48 хил. лева.

Зам.-кметът Барбалов съобщи, че днес план-сметката по чистотата ще бъде внесена в Столичния общински съвет и ще бъде публикувана на сайта на Столичната община. Барбалов каза още, че не се предвижда повишаване на такса "смет" за 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още